Det är ingen tvekan om att de forna östländerna har mängder av begåvade spelutvecklare även om man bortser från skaparna av The Witcher eller Metro. Cyber Protocol är Reddeer Games första försök att ta sig in på den för många väldigt lukrativa Nintendo Switch-spelmarknaden. Men det är inte lätt att synas i bruset av alla spel som släpps, men de gör verkligen ett bra försök.

Iden bakom Cyber Protocol är i grunden väldigt simpel. Du styr en ikon som ska ”hacka” sig fram till slutet av en bana full av olika hinder, fällor och konkurrerande hackers. Spelet är snarlikt Pac-Man på så sätt att du enbart kan röra dig upp/ner/höger/vänster och du tjänar in poäng genom att köra över stora och små pluppar. Ibland blir du även jagad av fiender och tid är en parameter som påverkar dina slutpoäng, men där slutar likheterna.

Cyber Protocol har nämligen tagit hela Pac-Man-konceptet och vridit upp allt till max, som i maximal dödlighet för dig som spelare. Banorna som du ska ta dig igenom är fulla av block som tar kål på dig om du stannar på dem mer än någon sekund, dessutom förorsakar de omedelbar död i ungefär två sekunder efter du passerat dem, om du skulle få för dig att vända tillbaka för snabbt.

GILLAR DU ORDNIND OCH REDA? TESTA Wilmot’s Warehouse

Utspritt är också olika flipper-liknande bumpers som skickar dig blixtsnabbt vidare i en bestämd riktning. Haken är att du inte kan röra dig fritt utan du far iväg i den riktning du väljer tills något stoppar dig, det kan vara en vägg, ett fast block eller om du inte tänker dig för, ett block som förintar dig på två röda. Nämnde jag stora feta laserstrålar som dyker upp och försöker pulverisera allt som kommer i sin väg?!

Att ta sig i mål allena kräver planering och god timing, ska du dessutom samla alla mynt och bonusblock blir det riktigt klurigt. Som extra incitament hägrar en högre placering i lokala och globala high score-tabeller.

Cyber Protocol bjuder på två olika spellägen, där själva storyn blir ett naturligt insteg och sakta men säkert visar dig hur du ska spela och vad du bör tänka på. Vill du sedan spela om banor från storyn kan du göra det i valfri ordning i Arkadläget.

Det som utmärker Cyber Protocol är hur välgjort allt är – från den stilistiska retro-osande grafiken till de sköna synth-tonerna som går i ljuv symbios med spelets hackertema. Därtill är kontrollerna snortajta och HD-rumble förstärker den känslan genom subtila vibrationer när du exempelvis tar i en vägg eller studsar mot en flipper-bumper. Trots att själva storyn inte är något speciellt förhöjer den serietidningsaktiga presentationen spelet som helhet och fungerar som ett ramverk.

Det märks också hur mycket möda Reddeer Games har lagt på att skapa intressanta utmaningar och variationer i spelets cirka 100 handgjorda banor. Trots den simplistiska grafiken är varje ny bana något man ser framemot och lockelsen att höja sina poäng gör att man gärna spelar om banor och testar nya metoder. Pricken över i:et för en arkadfantast som en annan är TV-filtret som kröker bilden som på en gammal tjock-TV samt ett Scanline-filter för att emulera rastret på CRT-skärmar.

Cyber Protocol är en liten välpolerad pärla till budgetpris som snabbt skapar ett beroende och de där fem minuterna blir snabbt till en timme innan man vet ordet av.