Det är en vågad strategi att lansera tre enorma actionäventyr i varsin öppen värld inom spannet av tre månader. I takt med att oktober når sitt slut kan vi se fram emot lanseringen av Watch Dogs: Legion, när London sedan är fritaget reser vi vidare mot vikingarnas tidsålder i Assassin’s Creed Valhalla, men sedan dyker det ju upp ytterligare ett noterbart spelsläpp. När vi först hörde talas om spelet i fråga gick det under det något generiska men likväl slagkraftiga namnet Gods & Monsters, och just när vi lyckats lägga namnet på minnet var det borta. Nu fick vi istället läsa om det betydligt mer generiska och inte lika slagkraftiga Immortals Fenyx Rising. Spelet vi egentligen inte visste så mycket om hade fått ett sprillans nytt namn och ett lanseringsdatum tätt efter två av årets stora spelsläpp. Lite som coverbandet som får spela 01:30 i festtältet så fort Iron Maiden slagit av sista extranumret. Men även fast Immortals Fenyx Rising kan ha slagit världsrekord i halvdan marknadsföring kunde jag avsluta mina genomspelning av demot med att sukta efter betydligt mycket mer.

LÄS MER: Skitstövlarnas existensberättigande

Som om det inte var farthinder nog med ett sent namnbyte och ett överbefolkat lanseringsfönster valde Ubisoft att ge spelet ett Stadia-exklusivt demo. Missförstå mig inte nu, jag tycker att de allra flesta spel borde ha ett gratis demo då det är det bästa sättet att övertyga eventuella köpare. Problemet är att demot endast finns att tillgå på en plattform som dels inte används av en stor del av spelarbasen, och som även visar upp spelet i sin sämsta möjliga skepnad. Stadia fungerar helt okej för det mesta, men de tillfällen då hela bilden fryser till mitt i en intensiv strid gör knappast spelet några tjänster. Men nu har jag gnällt färdigt om Immortals tillkortakommanden rent marknadsföringsmässigt, spelet är ju trots allt väldigt trevligt att spela. Så vad exakt är Immortals Fenyx Rising?

Tänk dig att du ska baka en tårta och i ditt skafferi finns ingredienser från två spel: The Legend of Zelda: Breath of the Wild och Assassin’s Creed Odyssey. Från den ena hyllan plockar vi möjligheten att klättra på allting så länge din stamina-mätare tillåter samt ett gäng kluriga pussel som spelar en tillfredsställande jingel när du löst dem. Från nästa hylla tar vi fram en rejäl dos av grekisk mytologi och en ingående karaktärsprogression i form av utrustning och färdigheter. Nu börjar vi få en rätt som liknar det som Ubisoft slängt ihop, även om vi har några godbitar kvar för topping.

Den stora skillnaden i Immortals jämfört med spelen som uppenbarligen inspirerat utvecklarna är den oerhört lättsamma tonen. Hela äventyret kretsar kring Fenyx, en halvgud som gett sig ut för att besegra landets många faror med de grekiska gudarna Zeus och Prometheus som berättare. En rolig twist är dock att gudarnas berättelse bestämmer vad som sker, istället för att mina handlingar styr vad gudarna berättar. Detta leder till ett gäng underhållande sekvenser som bryter den fjärde väggen mer än en gång. En sekvens som stack ut lite extra under min tid med spelet innehöll en boss-strid där Zeus och Prometheus inte kunde komma överens om vad jag skulle slåss mot. Så efter en något skrattframkallande scen där alla från Kerberos till en av cykloperna uppenbarat sig framför mig fick jag till slut slåss mot… våldsamma tuppar. Japp.

Den här lättsamma tonen är riktigt tilltalande och absolut nödvändig med tanke på att det bara är ett par år sedan vi spelade ett öppen värld-spel med grekisk mytologi som bas. Det hjälper även till att separera spelet från årets många öppna actionrollspel med en betydligt mer seriös ton. En annan aspekt som hjälper spelet att stå på egna ben är den läckra grafiska stilen som påminner om en välgjord, animerad film. Detta låter även spelet överdriva, på ett bra sätt, i de färgsprakande landskapen och de majestätiska byggnaderna. Glädjen av att utforska världen kommer vara en viktig aspekt i fullversionen av spelet, och den här grafiken kommer definitivt göra sitt för att jag ska fästa blicken på diverse intressanta punkter.

MER GREKISK MYTOLOGI: Sex saker som sticker ut i Assassin’s Creed Odyssey

Nu skulle jag kunna prata om hur stridssystemet är en direkt översättning från Assassin’s Creed Odyssey där grundläggande attacker och defensiva strategier kombineras med kraftfulla förmågor eller hur tanken på alla nya vapen och rustningar fyller mig med spänning och välbehag. Jag skulle också kunna beskriva hur spelet likt Breath of the Wild förvandlar bergsklättring till ett tillfredsställande pussel vars belöning låter mig glida ut mot nya kluriga utmaningar. Men om ni, som jag, redan spelat en hel del av de båda spelen jag nämner vet ni precis vad jag menar. Och har ni inte gjort det kan vara dags att sätta fart nu, för i december kommer ett spel som trots ett tajt lanseringsschema och ett onödigt namnbyte kommer göra vad det kan för att stjäla all din lediga tid.

Immortals Fenyx Rising släpps den tredje december.