Jag fortsätter min resa bland spelindustrins jättar och tänker i denna del av min artikelserie fokusera på den diskutabelt största jätten av dem alla, nämligen Electronic Arts.

Även om EA inte längre är en formell del av E3 kan vi inte räkna bort dem från den nyhetshets och trailerhysteri som mässan innebär. EA genomför nämligen sin presskonferens någon dag före alla andra under benämningen EA Play. Utan särskilt mycket spekulation finns där en rad relativt säkra representanter som lär medverka under  lördagens konferens.

Inledningsvis har EA själva formulerat att det nyss utannonserade Battlefield V samt Iron Man-simulatorn Anthem kommer utgöra stöttepelarna under årets EA Play. Battlefield lär representera EA under sista kvartalet i år samtidigt som Anthem lär ta över i början av nästa år. Vi kan säkerligen förvänta oss att båda dessa lär få mycket skärmtid under lördagens konferens.

Vidare kan vi försäkra oss om att EA Sports kommer visa upp sig i någon form. Ska vi utgå från föregående konferenser kommer spelserier som FIFA och Madden NFL representeras med ett par nya filmklipp från sina årliga utgåvor. Under EA Play 2017 visades en intressant twist på Madden upp i form av Longshot, ett ganska häftigt handlingsläge med några rollspelsmekaniker. FIFA har inkluderat liknande element under de senaste två åren under namnet The Journey. Någon ytterligare variant på dessa spellägen kan väntas presenteras under årets konferens. Kanske är det ishockeyns tur?

LÄS MER INFÖR E3: Inför E3 2018: Bethesda

Vi måste även diskutera på vilket sätt franchise-monstret Star Wars kommer medverka vid årets EA Play. Under hösten förra årets släpptes uppföljaren till 2015 års reboot av Battlefront som, om vi ska vara snälla, inte sprang några helvarv bland spelvärldens kritiker. En hel del negativ publicitet gällande spelets mikrotransaktioner har inte heller gynnat det allmänna intrycket. Som en följd av detta stängdes även Visceral Games med Amy Henning (Uncharted) i spetsen ner i oktober förra året.

I och med deras avbrutna Star Wars-projekt kan det påstås se mörkt ut för oss som önskar ett ordentligt enspelarspel i rymdoperans värld. Våra blickar kan dock vändas mot Respawn Entertainment (Titanfall) som tack vare EA tillåts rättigheterna till Star Wars och säger sig arbeta med ett actionäventyr-spel i George Lucas värld. Tänk Titanfall (vars uppföljare faktiskt hade en fin enspelarkampanj) kombinerat med Star Wars. Det kan mycket väl bli något trevligt av det som jag tror har en god chans att visas upp under årets konferens.

Vi får inte heller glömma det som kallas för EA Originals vilket kan beskrivas som en rad EA-publicerade spel från mindre utvecklare. Senast gestaltades programmet i form av A Way Out och innan det Fe samt Unravel. Vi har även ännu en titel under samma program med namnet Sea of Solitude, ett utforskningsfokuserat spel med inslag från äventyrsgenren. Sea of Solitude har dock inte ännu något releasefönster vilket mycket väl kan förändras under årets EA Play.

LÄS VÅR RECENSION: A Way Out

Innan vi rundar av och flyttar vårt fokus mot spådomarna finns några ytterligare spelserier som bör nämnas när vi pratar EA. The Sims 4 (2014) kommer få snö och slask i och med årstider-expansionen som släpps nu i sommar, därför vore det ganska galet att vänta sig något om en femte upplaga av basspelen. Samtidigt släpptes The Sims 3 under 2009 vilket innebär att tiden för ännu en uppföljare (eller åtminstone en utannonseringstrailer) kan vara vid horisonten. Ännu en variant på Need For Speed är också svår att räkna bort, med tanke på mängden samarbetande utvecklare, även om den senaste upplagan släpptes så sent som i fjol.

Då var det alltså dags för spådomarna innan jag lämnar er för egna reflektioner och spekulationer. Samma regler som tidigare gäller: tre gissningar, en poäng för varje spådom som slår in.

1. Respawn Entertainment visar upp sitt Star Wars-spel med tillhörande spelklipp.

2. NHL-spelserien får ett handlingsläge likt FIFA och Madden NFL.

3. Army of Two får en omstart.

Har jag missat något? Har du några egna förutsägelser? Let me know!