Det har sällan varit så enkelt att förutspå en presskonferens från Sony eftersom väldigt mycket av presentationens innehåll för Playstation har avslöjats på förhand. Detta innebär såklart inte att konferens känns ointressant, snarare tvärtom. Shaun Layden har bekräftat att ingen form av hårdvara kommer utannonseras, däremot kommer det bli fullspäckat med mjukvara i form av spel, spel, spel… och spel. Vi vet nämligen att fyra massiva titlar kommer utgöra mycket tid under Sonys presskonferens i form av Spider-Man, Ghost of Tsushima, Death Stranding samt The Last of Us: Part 2. Vi börjar med att rikta blickarna mot spindelkillen från Queens.

Spider-Man från Insomniac Games låg i fokus även under fjolårets E3 och med tanke på spelets närliggande releasedatum verkar en närvaro vid årets mässa naturlig. Dock visades en hel av spelet upp under E3 2017 och personligen vill jag egentligen inte se mycket mer innan jag får lägga händerna på spelet i september. Min gissning är att det ändå handlar om någon trailer med fokus på spelets handling och kanske något ytterligare gameplay-klipp.

LÄS MER INFÖR E3: Inför E3 2018: Bethesda

Vidare vill jag kika på Ghost of Tsushima, ett spel som utannonserades under fjolårets Paris Games Week och som utvecklas av Sucker Punch Productions (Infamous). Vad vi vet är att du spelar som en av de sista överlevande samurajerna under en tid då mongolväldet invaderade ön Tsushima. Spelets genre beskrivs som actionäventyr i en öppen värld. Mycket mer än så vet vi inte i nuläget, men det faktum att Sony nämner titeln som en av de fyra stora inför årets E3 tyder på att vi kommer få se mycket mer till helgen.

Logiskt sett borde vi inte anta att spelet är särskilt nära att släppas med tanke på att det nyligen utannonserades, det finns dock punkter som tyder på motsatsen. Infamous: First Light, vilket var studions senaste spelsläpp, kom ut 2014. Sucker Punch har alltså haft hela fyra år på sig att arbeta med Ghost of Tsushima. Dessutom sade Michael Denny från Playstation i en intervju från november i fjol att det redan finns en spelbar version av spelet. Kanske är Ghost of Tsushima närmare än vad vi tror och skulle då kunna utgöra Playstations vinter/vår-uppställning.

IFALL DU MISSADE: Inför E3 2018: Microsoft

Den tredje av dessa fyra stora titlar är spelet som ingen riktigt verkar veta vad det handlar om. Jag talar såklart om Death Stranding från Kojima Productions. Spelet beskrivs som ett actionspel med en öppen värld som också inkluderar flerspelarfunktioner. Enligt Kojima centrerar handlingen kring kopplingen mellan liv och död vilket även kommer gestalta sig i själva spelandet. Spelet presenterades för världen under E3 2016 men trots detta har vi inget som helst release-fönster. Möjligtvis kan vi hoppas på någon indikation mot när vi förväntas spela Death Stranding. Vågar vi till och med hoppas på ett demo från scenen?

Vi kommer även få se en hel del från uppföljaren till 2013 års dundersuccé The Last of Us. Att The Last of Us skulle få en uppföljare kändes inte självklart för undertecknad med tanke på känslan kring det första spelet. The Last of Us är ett fenomenalt spel och många kände uppenbarligen att det verkligen behövde en uppföljare, men jag hade inte klagat om Naughty Dog hittat på något nytt istället. Men nu får vi en uppföljare och jag som älskade första spelet är supertaggad på att se vart det hela tar vägen nu. Vi vet att Ellie har vuxit upp samt att världen fortfarande är väldigt våldsam men inte mycket mer än så. Känslan är att årets E3 kommer ge oss en del svar på våra frågor. Hur ser det ut? När släpps det? Hur mår Joel och Ellie?

Även fast vi kan vara säkra på att Sonys egna förstakedja kommer kunna fylla upp en hel presskonferens på egen hand utan större problem bör vi nog ändå räkna med ett par besök från tredjepartsutvecklare. Vi får säkerligen se lite mer från Call of Duty: Black Ops 4 med tanke på överenskommelsen som verkar infinna sig mellan Sony och Activision. Och med tanke på den nyligen avslöjade överenskommelsen mellan Sony och Rockstar Games, som innebär förtur på utvalt innehåll i det hett eftertraktade Red Dead Redemption 2, skulle jag inte bli överraskad om vi får se något från höstens cowboy-simulator på Sonys E3-scen.

Innan vi avrundar måste jag uppmärksamma den uppladdning som Sony genomför inför sin presskonferens. De har nämligen gått ut med att ett gäng utannonseringar kommer ske varje dag fram till och med söndag. Möjligen har flera av dessa avslöjanden redan offentliggjorts när du läser detta, men det verkar handla om en blandning mellan avslöjande av releasedatum för redan utannonserade spel och utlysningar av spel till Playstation 4 såväl som till Playstation VR. Det är ett intressant sätt att flytta medias fokus till Playstation även när det inte är tid för deras presskonferens samtidigt som mindre titlar får en portion fokus utan att ta tid för storspelen. Gissningsvis är det under någon av dessa dagar som överlevnadsspelet Days Gone kommer husera (detta stämde, Days Gone har nu releasedatum den 22 februari 2019, reds anm.).

NÄR VI ÄNDÅ TALAR OM TROLLEN: Vi måste prata om Days Gone

Då har det blivit dags att ta en titt i spåkulan innan vi säger avslutar detta. Precis som tidigare kommer jag formulera tre spådomar där varje korrekt gissning ger en poäng vardera.

1. Rockstar kommer ut på scen och visar upp ett demo för Red Dead Redemption 2.

2. Ghost of Tsushima får ett releasedatum tidigt nästa år.

3. Det hela avslutas med en kort trailer för uppföljaren till Horizon: Zero Dawn.

Har jag missat något? Har du några egna förutsägelser? Let me know!