Inför varje E3 har jag ofta en presskonferens som, av olika anledningar, lockar lite mer än övriga. 2015 var det Bethesda och Fallout 4, under fjolåret var det Sony och Spider-Man. I år vete tusan om inte Microsoft hamnar högst upp tillsammans med var de kommer (och är tvungna att) visa upp.

Microsoft är hårt pressade med Playstations fylliga exklusiva bibliotek på ena sidan och Nintendos Mario-maskin på den andra . Microsoft och Xbox kan i sin tur stoltsera med Sea of Thieves samt nysläppta State of Decay 2. Spel som verkligen inte är undermåliga på något sätt men som samtidigt inte välte några berg vid release. Xbox behöver sannerligen en ordentligen käftsmäll i samma anda som senaste The Legend of Zelda eller Uncharted 4, det vill säga spel som säljer konsoler. Jag tror att 2018 är året som de levererar.

MER OM E3: Inför E3 2018: Ubisoft

Innan någon slänger sig över kommentarsektionen, visst finns det spel till Xbox. Utöver ovan nämnda exklusiviteter har Microsoft några tungviktare under bältet i form av exempelvis Gears of War och Halo. Microsofts exklusiva titlar under de senaste åren inkluderar ReCore, Quantum Break samt Forza-serien. Microsofts åtgärder för bakåtkompatibilitet gör också att Xbox blivit en mer attraktiv konsol att använda. Men det räcker såklart inte. Eftersom Microsoft påstår att detta kommer bli deras största E3 någonsin innebär det troligen att även de har insett bristen på spel och planerar att knocka oss till helgen.

Vi börjar med det uppenbara.

343 Industries har flera gånger antytt att Halo 6 är långt borta. Det behöver dock inte innebära att Halo inte kommer närvara vid årets konferens, jag skulle faktiskt bli överraskad om så vore fallet. Det finns såklart en möjlighet att vi blir lurade och att en trailer för Halo 6 avslutar Microsofts show. Det kan även vara så att någon form av spinoff är aktuell alternativt ett Halo: Battle Royale.

En del av Microsofts konferens lär troligtvis fyllas av ännu en uppföljare i Gears of War-sagan. Tack vare den så kallade kanadensiska Walmart-läckan, som bland annat läckte Rage 2, har det påståendet en del substans. Tiden känns också rätt med tanke på de två år som passerat sedan Gears of War 4 släpptes.

LÄS MER INFÖR E3: Inför E3 2018: Electronic Arts

Vidare måste vi tala om möjligheterna för ett nytt Fable och dess koppling till ännu ett spel i Forza-serien. Under en tid har rykten florerat att fantastiska Fable är på väg att göra en återkomst med hjälp av utvecklarna vid Playground Games. Tillsammans med detta har vi även hört röster om att ett nytt Forza Horizon, som även det tenderar ha Playground som utvecklare, kommer medverka vid årets E3. En möjlig lösning är såklart att Turn 10 Studios, som även dem är erfarna Forza-utvecklare, har tagit över rodret (eller ratten) helt gällande bilandet för att låta Playground lägga allt krut på Fable. Förhoppningen är att båda spelen kommer medverka under årets E3 även om ett nytt Forza kan beräknas ligga något närmare i tiden.

Sedan har det det blivit dags för vad som börjar bli Microsofts svarta får och som visades upp för första gången under E3 2014 (!). Jag talar såklart om Crackdown 3. Känslan är att detta måste bli Crackdowns sista E3, om nu spelet kommer nämnas under årets mässa överhuvudtaget. Min gissning gällande spelet är, tyvärr, en release genom Game Pass till hösten/vintern och ett ljummet kritiskt mottagande. Allt annat än en trailer med ett releasedatum som inte är allt för långt borta känns faktiskt krystat och lite onödigt.

https://www.youtube.com/watch?v=k_9fG8hPCi0

Vidare är det även intressant att spekulera kring vad som kommer hända med Sea of Thieves. Min gissning är att en större expansion är aktuell för att liva upp det något ihåliga piratlivet som Rare byggt upp. Eller kan vi kanske tänka oss att Microsoft vill fokusera helhjärtat på vad som komma skall snarare än redan släppta titlar? Rare har ju faktiskt lätt teasat ett nytt Perfect Dark-spel som kanske istället blir deras fokus från och med nu.

Förutom Halo, Gear of War och Fable kan vi vänta oss en del tredjepartsutvecklare under Microsofts konferens. Inte endast för att utannonsera exklusiva titlar för Xbox utan även för att ge sina spel lite mer skärmtid och kanske någon form av marknadsöverenskommelse. Jag tänker gå ut på styva linan här och hävda att Rocksteady Studios (som gav oss Arkham-serien) och Microsoft har ingått äktenskap och att nästa spel därifrån kommer vara exklusivt för Xbox. Rykten om att Rocksteadys nästa spel skulle ha Superman i huvudrollen faller väl in i min teori eftersom Microsoft desperat behöver någon motvikt till Insomniacs Spider-Man som släpps exklusivt till Playstation i höst. Givetvis behöver inte en sådan överenskommelse vara attraktiv för Rocksteady som i sådana fall missar målgruppen som är Playstation, men Microsoft kan säkerligen lägga tillräckligt med pengar i Rocksteadys portmonnä för att göra det hela mer lockande.

Ytterligare tredjepartsutvecklare vi kan förväntas stöta på under Microsofts konferens är naturligtvis Remedy Entertainment som väntas visa upp sitt nya IP med kodnamnet Project 7. Med tanke på exklusiviteten gällande Remedys tidigare titlar (Alan Wake och Quantum Break) känns en närvaro vid Microsofts presskonferens ganska naturlig även om exklusiviteten i detta fallet verkar utebli. Det finns även en chans att polska CD Projekt Red kommer ut på scen och visar upp det senaste från det mytomspunna Cyberpunk 2077.

Avslutningsvis bör frågan om Microsofts roll inom virtual reality lyftas. Är 2018 året som Microsoft tillslut lägger krut på VR eller lägger man kanske istället ytterligare fokus på sin HoloLens? Vi får vänta och se helt enkelt.

IFALL DU MISSADE: Inför E3 2018: Bethesda

Då har det blivit dags för spådomarna innan vi rundar av för den här gången. Tre gissningar, en poäng per korrekt spådom.

1. Rocksteady visar upp sitt Superman-spel och det är exklusivt för Microsoft.

2. Halo: Battle Royale utannonseras i någon form.

3. Microsoft nämner inte Crackdown 3 någon gång under hela konferensen.

Har jag missat något? Har du några egna förutsägelser? Let me know!