”Inför E3 2019” är en tillfällig artikelserie som kommer ta plats varje lördag fram till dess att E3 2019 inleds. Varje upplaga kommer djupdyka ner i de respektive utgivarna som bekräftat sitt deltagande vid mässan och vi kommer spekulera kring vad de kan tänkas visa upp. Vi passar även på att ta en titt i spåkulan innan vi avrundar varje artikel för att kunna lägga fram några personliga önskningar eller förutsägelser.

Vi har kommit fram till finalen av vår spekulativa resa och det är dags att dissikera spelvärldens mysfarbror. Nintendo har alltid varit en kraft att räkna med och tack vare den framgångssagan som stavas Nintendo Switch känns företaget mer relevant än på mycket länge. Jag har laddat upp med ett halvt lager av bekräftade storspel, mindre titlar och några spännande rykten som alla kan tänkas dyka upp under E3 2019. Det är dags att ro denna expedition av uppladdning i hamn.

Denna gången har jag dessutom fått hjälp på traven av min eminenta kollega David Petersson.

LÄS MER: Inför E3 2019: Bethesda

Jag börjar med att fastställa vad vi ”vet”. Presentationen kommer enligt Nintendo själva inte fokusera på någon slags hårdvara, spelen som visas upp kommer vara av Switch-natur och samtliga titlar har en planerad lansering under 2019. Jag är väl personligen aningen skeptisk till det sista påståendet och skulle knappast bli chockad om sändningen avslutas med någon slags referens till ett mer avlägset projekt. Vi vet dessutom att kommande vecka innehåller en Nintendo Direct med Pokémon Sword och Shield i huvudrollen. Den sändningen kommer vara i cirka 15 minuter vilket indikerar att spelet inte kommer ta särskilt stor plats under själva E3. Eller har Nintendo helt enkelt så mycket Pokémon i programmet att man behöver värma upp en hel vecka i förväg? Den presskonferens som ägde rum i dagarna innehöll visserligen 50 nyanser av att fånga Pokémons, så det är ingen omöjlighet att någonting därifrån även dyker upp en kortis under E3.

Om du nu tror att Nintendos närvaro vid årets E3 kommer bli lättviktig som ett resultat av Pokémons privata förfest får du nog tänka om. Det finns fortfarande en hel del stora titlar som alla har en planerad lansering under 2019. Några titlar har vi bra koll på medan andra är betydligt mer suddiga i sina detaljer. I vilket fall finns det tre stora spel som alla endast har 2019 som lanseringsfönster: The Legend of Zelda: Link’s AwakeningAnimal Crossing och Luigis Mansion 3. Det sistnämnda förföljs dessutom av lösa rykten om en sommarlansering. Luigis Mansion är arbetstiteln på Luigis kommande tripp till spökhuset och avslöjades i höstas. Om nu spelet ska släppas i år är det verkligen dags för ett datum och framförallt ett officiellt namn.

Detsamma gäller för Animal Crossing som avslöjades i samma veva som Luigis Mansion. Jag önskar jag kunde komma med några saftiga rykten här, men vi vet egentligen inte mycket mer än att spelet sägs lanseras i år. Vi vet inte heller mycket mer om remaken av 1993 års Game Boy-klassiker Link’s Awakening. Lanseringsfönstret är även här blott 2019. Min förutsägelse är att båda dessa spel måste få ett betydligt smalare lanseringsfönster om inte en försening ska vara att vänta.

LÄS MER: Inför E3 2019: Ubisoft

När vi ändå talar om spel som sägs komma ut i år men ännu inte har något fast lanseringsdatum får vi inte glömma det turordningsbaserade Town från Pokémon-utvecklarna Game Freak. Spelet utannonserades i höstat och vi har sedan dess inte hört särskilt mycket om projektet. Vi vet så pass lite om spelet att Town faktiskt är en arbetstitel och inte ens spelets officiella namn. Om spelet ska släppas i år måste något ske under E3.

Jag vet inte riktigt hur mycket utrymme Nintendo kommer ge de titlar som har en relativt närstående lansering, men det finns likväl en hel del. Juni, juli, augusti är inte bara en trallvänlig popdänga utan ser dessutom ut att bli några riktigt trevliga spelmånader. Vi börjar med Super Mario Maker 2 som släpps redan den 28 juni. Med tanke på att spelet nyligen fått en egen Direct och lanseras drygt två veckor efter E3 räknar jag inte med att det är en del av Nintendos presentation. Jag räknar med att detsamma gäller för både Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order (19 juli) och Fire Emblem: Three Houses (26 juli) som också ligger för dörren. Vi får inte heller glömma Astral Chain från Platinum Games som släpps den 30 augusti. En ny trailer här är ingen omöjlighet. Även Daemon X Machina beräknas släppas i sommar men vi vet fortfarande inte riktigt när. Kanske får vi ett datum under E3?

Om det är något som Nintendos senaste konsol har lyckats med är det att ge nytt liv åt de mest oväntade titlarna. Dels har spel från den mindre lyckligt lottade Wii U-generationen hittat en bredare publik men även olika tredjepartsaktörer har utnyttjat hybridkonsolen. Därför bör det inte komma som någon chock ifall vi får se några ytterligare portar i år. Och det finns faktiskt ett litet gäng vi redan vet om. Bland annat vet vi att DC Universe Online (ja, jag vet), fjolårets blodsugaräventyr Vampyr och det allra första Devil May Cry ska lanseras till konsolen inom en relativt snar framtid. Det finns en chans att vi får mer exakta datum under årets E3. Det har dessutom florerat ett väldigt tilltalande rykte om att The Witcher 3: Wild Hunt kommer lanseras till Switch redan i år. Även om ryktet inte känns särskilt troligt med tanke på spelets krävande natur är det knappast första gången ett grafiskt tungt spel portas till Switch. Men skulle det likväl vara sanning får vi nog räkna med ett par ordentliga visuella nedskärningar.

LÄS MER: Inför E3 2019: Square Enix

Avslutningsvis tänkte jag bjuda på ett gäng så kallade ”wild cards”. Ett spel som förvirrar mig i nuläget har det onödigt långa namnet Cadence of Hyrule – Crypt of the Necrodancer Featuring the Legend of Zelda. Spelet, som beskrivs som en bokstavlig blandning mellan Crypt of the Necrodancer och The Legend of Zelda, har sedan avslöjandet haft en planerat lansering under våren. Men i takt med att vi närmar oss slutet av maj månad blir jag alltmer tveksam till att Zelda och gänget faktiskt kommer dansa in våren i angripna gravar. Jag tror inte Nintendo kommer inkludera spelet i sin presentation för att informera om att det är försenat, jag ser dock en möjlighet till att spelets lanseringsdatum avslöjas under E3 och att det släpps i direkt anslutning till mässan.

Dessutom cirkulerar ett någorlunda intressant rykte om en helt ny Switch-titel med namnet Roller Champions. Det som sticker ut med spelet, förutom att det sägs baseras på den fartfyllda sporten roller derby, är att det verkar vara Ubisoft som ligger bakom titeln. Det verkar dock inte röra sig om någon exklusivitet för Nintendo (vilket inte vore första gången Ubisoft utvecklar ett spel som är unikt för plattformen) men spelet sägs likväl släppas till Switch. Det mest troliga är att spelet avslöjas under Ubisofts egen presskonferens, men jag blir inte förvånad om titeln får ytterligare uppmärksamhet under Nintendos E3-presentation.

Ni har säkert förstått vid det här laget att även Nintendo kommer ha en hel del intressant innehåll att visa upp under E3. Vi kan vänta oss det mesta från nya avslöjanden till etablerade projekt. Nintendo påstår att de kommer vara någorlunda jordnära och endast fokusera på titlar som ligger närmast i tiden, men det hindrar oss inte från att vara olidligt intresserade av vad de har med sig i resväskan.

LÄS MER: Inför E3 2019: Microsoft

Innan vi går vidare till den mytomspunna spåkulan har det blivit dags för ett helt nytt inslag i den här artikelserien. Jag har nämligen bett redaktionens Nintendo-fantast, David Petersson, att skriva några rader om vad han tror om Nintendos E3-närvaro samt vad han vill se från företaget:

Under mina snart 40 år som Nintendo-entusiast har jag lärt mig en sak, man vet aldrig riktigt vad man har att vänta från dem. När det nu är dags för ännu ett E3 och spekulationerna går på högvarv, tänkte även jag spekulera en aning om vad som komma skall från den japanska speljätten med över 100 år i spel- och lekbranschen.

 

Det har nog inte undgått många att det ryktas om nya modeller av Nintendo Switch, där både en Mini- och Pro-variant funnits med på listorna. Personligen tror jag inte vi kommer få se några nya varianter av Switchen riktigt än. Främst då maskinen endast är drygt två år gammal och Nintendo redan från början varit på det klara med att den är tänkt att ha en väldigt lång livscykel. Det som även talar emot ryktena är Switchens modulära uppbyggnad med löstagbara kontrollers och en dockningsstation som både laddar och kopplar den till en extern bildskärm, ger fler portar m.m. Att då göra en större eller/och mindre modell skulle skapa en obalans i systemet, där de olika delarna inte längre skulle passa ihop och därmed förstöra en del av ekosystemet. Samma sak med ryktena om att sälja en modell utan dockningsstation, detta skulle enbart ta bort en viktig Switch-fördel och segregera användarbasen .

Men bättre hårdvara då, vore inte det ett bra drag? Varför skulle Nintendo försöka konkurrera med Microsoft och Sony på deras egen planhalva?! För även om de skulle kunna matcha kraften av en PS4:a skulle det bara medföra betydligt dyrare hårdvara och mindre marginaler, något som vore ologiskt sett från ett affärsmässigt perspektiv, speciellt när försäljningssiffrorna pekar rakt uppåt över hela världen.

 

Nog om vad jag inte tror kommer dyka upp under E3! Låt oss istället gå vidare med vad som känns troligt.

 

Nintendo Online är utan tvekan en viktig pusselbit för Nintendo Switch, speciellt då man har fått lite momentum i form av Tetris 99 som blev en rejäl succe. Därför tror jag att vi kommer få se ett utannonserade av SNES-spel som kommer släppas tre och tre precis som i fallet med NES-spelen. Det borde få långt fler intresserade av betala för tjänsten, främst då 16-bitars generationen åldrats värdigare än 8-bitars ditot. Jag tippar att The Legend of Zelda: A Link to the Past och Super Mario World blir de första spelen att släppas! Kanske får vi även en förbättrad e-shop, men det är ren spekulation. Samma sak med stöd för teman. Men drömma kan man ju alltid.

 

Att vi kommer att få se mängder av nya spel är garanterat, där de mest troliga att visas upp är Bayonetta 3, Luigi’s Mansion 3, Daemon X Machina, Astral Chain, The Legend of Zelda: Link’s Awakening och Animal Crossing. Speciellt Animal Crossing är intressant och jag tror vi kommer få mer detaljer och även lite gameplay. Det kan även komma intressanta ändringar i online-appen i samband med Animal Crossing! Luigi’s Mansion 3 tror jag kommer släppas kring november/december och vi lär få se gameplay och en hel del information. Bayonetta 3 kanske får ett releasedatum eller visas åtminstone lite gameplay och datumet får vänta.

 

När det kommer till helt nya titlar är det svårare att spekulera. Men personligen drömmer jag om ett nytt Mario Golf, gärna med lite motion-kontroll och schysst multiplayer. Ett nytt Mario Party eller DLC vore trevligt då Nintendo helt tycks ha slutat bry sig om serien sedan de släppte det senaste Mario Party. Ett nytt Monster Hunter World: Nintendo Edition skulle kunna vara något, speciellt då Monster Hunter World blev en megahit. Trots allt är ju serien som gjord för att spela på resande fot!

 

Det var allt jag har att säga om E3 2019 och Nintendo! Eller vänta, en sista sak. Super Mario 3D World kommer släppas till Nintendo Switch ganska snart!!


Spåkulan

Under rubriken “Spåkulan” kommer jag lista mina tre mest intressanta, men kanske något mindre sannolika, förutsägelser inför utgivarnas presskonferenser. Ni får mer än gärna kommentera med era egna tankar och förutsägelser i kommentarerna nedan. På så vis kan vi hålla koll på vem som fick flest rätt när presentationen är över. Vi kör!

– Cadence of Hyrule släpps samma vecka som Nintendos E3-presentation.
– The Witcher 3 kommer till Switch.
– Presentationen innehåller minst en Bowser-ordvits.

 

Kommentera gärna dina egna gissningar och konspirationsteorier i kommentarsfältet nedan. Annars tackar ”Inför E3” för den här gången och vi tar istället sikte på årets största spelhändelse.