Innovativt, stämningsfullt, suggestivt och vackert. Allt som Monument Valley är återspeglas i spelets musik. ”Sounds from Shattered Seashells” är från en av banorna som är kopplade till hav och det hörs. Musiken är elektronisk, nästan ambient, och bidrar till den drömska, något sorgsna stämningen som lyfter spelet till något över det ordinära. 

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Veckans spelmelodi: Dragon Age: Inquisition – Dark Solas Theme

OBFUSC är artisten bakom musiken och är pseudonym för Joseph X. Burke som är en multiartist inom fotografi, grafisk design och just musik som sina medier. Förutom att komponera musik till Monument Valley, har han gjort musik till Netflix TV-serien ”House of Cards”. Den observante har säkert märkt att seriens huvudkaraktär Frank Underwood kan ses i ett avsnitt en kväll sitta och spela just Monument Valley. 

MER VACKER MUSIK: När spel tar ton: Final Fantasy X-2

Låten inleds försiktigt med en enkel melodi av två toner, och möts snart upp en en mjuk, lite ljusare kontramelodi. Efter ytterligare en stund kommer lite mer nästan atmosfäriska ljud in med en svag distning. Det briljanta är renheten i melodin och den ljudmatta den skapar utan att någonsin bli tråkig, kännetecken för riktigt bra spelmusik. Om du gillar det här stycket rekommenderar jag varmt dig att lyssna igenom alla spår från soundtracket, framför allt ”Amateur Cartography” och ”Hidden Temple”.

Anledningen att jag valde ut just ”Sounds from Shattered Seashells” är för att den har den tydligaste melodin, och hittar en plats i din hjärna där den gosar in sig rejält och faller till ro. Det här är en melodi att drömma till, att somna lugnt till och att hjälpa en liten prinsessa att hitta hem genom labyrinter till.