Den här gången tittar vi på ett Ninja Gaiden, ett spel där det krävs genuina ninja-reflexer i fingetopparna för att klara av. Just det ja, musiken går inte av för hackor den heller.

Oändligt med respawnande fiender, vilda djur som vill döda dig, fågelfanskap som alltid är på fel plats vid fel tidpunkt och en knock back-stöt som inte är utav denna världen. Detta och mycket mer utgör NES-spelet Ninja Gaiden, även känt som Shadow Warrior här i Europa. Det är ruskigt oförlåtande spel vars tempo galloperar, likt dess ninjahjälte Ryu Hayabusa, framåt i ett rasande tempo.

Detta hektiska actionspel ackompanjeras av minst lika hektisk musik. Ninja Gaiden är inte enbart känd för sin vansinniga utmaning utan även för att vara ett spel som använde sig av mellansekvenser för att berätta en historia, något som var sällsynt på 80-talet. I dag skall vi dock inte fokusera på någon mellansekvens eller intromusik. Vi skall istället lyssna på den väldigt korrekt döpta låten Unbreakable Determination, även känd som Basilisk Minefield, som är en rapp dänga som spelas en kort stund på nivå 4-2 när Ryu bryter igenom fiendernas linjer för att ta sig över en bro för att nå deras fäste, en ruin i Amazonas-djungeln. Den som dessutom lyckats med bragden att klara spelet vet att det även är musiken som spelas under eftertexterna.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: The Legend of Zelda: Skyward Sword -Romance in the Air

Bakom musiken står Keiji “More Yamasan” Yamagishi och Ryuichi Nitta, som bägge då arbetade för Tecmo. I dag arbetar ingen av dem aktivt inom spelbranschen även om de bägge två komponerar musik och då och då och arbetar ihop på olika spel- och icke spelbaserade projekt. Jag vill att ni även tar er tid att lyssna på trance-remixen jag hittade. Visst kan ni föreställa er att folk på en dansklubb utan problem skulle ställa sig upp och röja järnet till den här låten helt omedvetna om dess spelursprung? Bra musik är som alltid bra musik.


Basilisk Minefield direkt från Ninja Gaiden på NES


Trance-version som känns direkt tagen från 90-talets neonlysande dansgolv


GaMetal Remix av samma låt.