Så fort man startade igång The World Ends with You på Nintendo DS kunde man känna att det här inte var som andra spel. It’s so Wonderful är själva startmelodin, den som spelas över startmenyn och har precis den där tiltade känslan som visar på vad som komma skall. I Japan hette spelet ”It’s a Wonderful World”, vilket lever kvar i titeln för låten. 

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Phoenix Wright: Ace Attorney – Cornered

I spelet får vi följa protagonisten Neku från trulig, butter tonårspojke till en något osannolik hjälte, när han, efter sin död, finner sig i fångad i ett spel. Detta är en skuggversion av hans egen verklighet där han måste kämpa sig igenom s.k. ”Noise” för att få komma tillbaka till sin värld igen. Spelet är mörkt och tar tag i stora frågeställningar som vad är livet värt och vad är du beredd att offra för att åstadkomma något. Det är ungdomar som spelet handlar om och deras kultur med musik, mat, mobiler och slang sätter tonen för hela spelet. Musiken utgör en stor del av allt detta, då den är lite ur synk, lite offbeat och lite i moll för att bidra till känslan av en värld som är lite fel.

Hela spelet utspelar sig i en variant av vår nutid, i Shibuya-distriktet i Tokyo. Allt i soundtracket tyder på att man verkligen ville avspegla hela känslan av det området och ungdomskulturen där. Man använder riktiga miljöer från Shibuya i spelet, som till exempel statyn över Hachiko, en legendariskt lojal hund som hålls väldigt kär i japansk kultur. Om musiken lyckats eller inte är svårt att bedöma om man inte själv är en del av kulturen men det är onekligen ett ovanligt soundtrack med en väldig modern och lite funkmässig feel. En hel del av musiken har också sång, vilket kändes ovanligt men också bidrog till en fönimmelse att man gick runt i Tokyo med musik i lurarna.

MER FRAMTIDSMUSIK: Veckans spelmelodi: Mirror’s Edge – Still Alive

Det kaxiga pianoackordet i början ligger igenom hela spåret med en asynkop, det vill säga i baktakt mot resten. En lite funkig gitarr tillsammans med en återkommande elektroniskt beat ligger tillsammans med ett ljud som låter som en trasig ventil som pyser ut luft. Ovanpå alltihop ligger ett sprakigt vinylplatteljud, som bidrar till atmosfären av ”street”. När spelet portades över till Nintendo Switch förra året och kallades för ”The World Ends with You: Final Remix” fick ”It’s so Wonderful” en ny version, med blås och mer av gitarren som förstärker funk-känslan. Lite diskreta stråkar ger också mer fyllnad till spåret.

The World Ends With You är ett ovanligt spel och hela ljudbilden bidrog till det på ett strålande sätt.  Användandet av spelmusik för att skapa en affekt direkt från start har sällan funkat bättre än med ”It’s so Wonderful”. 

https://www.youtube.com/watch?v=4V9-vEspL-k

Orginalet, från DS-versionen. 

https://www.youtube.com/watch?v=UAMqdOdLj7M

It’s so Wonderful från The World Ends with You: Final Remix, Nintendo Switch-versionen

It’s so Wonderful, Retro remix av Guardian Soul/Scendo