Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Playstation-exklusiva Agent går i graven
När Agent från Rockstar Games utannonserades under E3 2009 beskrevs det som en milstolpe för alla spel och något som skulle omdefiniera genren. Nu verkar det dock som att den Playstation-exklusiva titeln är borta för gott, detta skriver Gamesindustry.biz. Även om det varit oroväckande tyst kring Agent sedan spelets utannonsering fanns ändå ett varumärkesskydd aktivt till och med april i år, vilket kunde indikera att projektet fortfarande var aktivt i någon form. När nu ingen insats gjorts för att förlänga skyddet har varumärket markerats som ”Dead… Refused/Dismissed or Invalidated” av det amerikanska patent- och varumärkeskontoret.

Bethesda hamnar i blåsväder
Lanseringen av Fallout 76 har sannerligen varit allt annat än en dans på rosor för Bethesda. Det räckte tydligen inte med de mediokra recensionerna spelet fick, nu har även en rad mindre positiva rubriker skickat in företaget i ett rejält blåsväder. I början av veckan kunde vi läsa om hur Bethesda var under juridisk utredning på grund av sin återbetalningspolicy för Fallout 76 (fastän många spelare rapporterat att de likväl kunnat få sina pengar tillbaka på grund av spelets ofärdiga skick), detta via Eurogamer. Vidare inkom rapporter (också från Eurogamer) om en samlarutgåva som inte stämde överens med vad som utannonserats. Som plåster på såren för de som spenderat stora summor pengar för sin samlarutgåva erbjöd Bethesda en skrattretande kompensation bestående av 500 atoms (spelets valuta för mikrotransaktioner).

Det är lätt att stirra sig blind på all negativ press. Men mitt bland alla snedsteg arbetar utvecklarna av Fallout 76 likväl hårt för att förbättra upplevelsen för alla inblandade. I kommande uppdateringar kommer flera efterfrågade funktioner inkluderas i spelet, såsom större ”stash limit” och möjligheten av flytta runt så kallade SPECIAL-poäng efter nivå 50.

LÄS MER OM FALLOUT 76: Går Fallout 76 att rädda?

Gratis spel i december
Ny månad innebär som bekant en uppdaterad lista av gratis spel för prenumeranterna av Xbox Live Gold respektive Playstation Plus. Xbox-ägare kan njuta av Q.U.B.E. 2 och Never Alone till Xbox One såväl som Dragon Age II till Xbox 360. Dessutom bjuds vi för första gången på ett spel från original-Xbox i form av Mercenaries: Playground of Destruction. Borta på Playstation-sidan erbjuds Soma och Onrush till Playstation 4-ägare. I månadens Playstation Plus ingår även Steredenn och Steinsgate till Playstation 3 såväl som Iconoclast och Papers, Please till Playstation Vita.

Assassin’s Creed Odyssey får maffig expansion
Om du trodde du var färdig med höstens stora lönnmördaräventyr får du tänka om. Den första av två stora expansioner till Assassin’s Creed Odyssey får en inledande episod redan under nästa vecka, detta via EurogamerLegacy of the First Blade, som expansionen kallas kommer introducera oss för Darius, den första lönnmördaren att använda orderns ikoniska vapen. Den första episoden, Hunted, släpps 4 december. Kommande två episoder beräknas släppas någon gång innan nästa vår. Du ser lanseringstrailern nedan.

Spela Minecraft via Netflix
När Telltale Games stängde sina portar för en tid var deras Netflix-variant av Minecraft: Story Mode något som likväl skulle få se dagens ljus. Nu finns det interaktiva äventyret tillgängligt på plattformen, detta skriver IGN. Dessutom rapporterar FZ att det hela kan upplevas på svenska, vilket såklart är hjälpsamt för de med begränsade engelska-kunskaper.

Snart kan du testa Anthem
Biowares flerspelaräventyr Anthem släpps först 22 februari nästa år, men redan i december kommer ett fåtal utvalda kunna pröva spelet i form av en stängd alfa. Vem som helst kan ansöka om ett deltagande i alfan som inleds redan den 8 december och håller på under två dagar, detta rapporterar Eurogamer.

LÄS MER: Sagan om spelen som spelades om

Sea of Thieves får nytt innehåll
Det har varit relativt tyst kring Rares piratsimulator sedan spelets lansering. Trots detta har en hel del hänt ute på de sju haven och nu kommer ännu en större uppdatering. Uppdateringen, som går under namnet Shrouded Spoils introducerar en del nya vädereffekter såsom omfattande dimma såväl som förändringar till spelets så kallade ”random encounters”. Spelet har även ett PvP-läge med namnet The Arena på ingång såväl som en mer uppdragsfylld expansion planerad under kommande år. Detta skriver Eurogamer.

Dina framsteg i Red Dead Online riskerar att försvinna
Betan för Red Dead Online är i full gång och det allmänna intrycket verkar vara överliggande positivt. Vid det här laget kan alla som äger spelet hoppa in och pröva på att leka cowboy med vänner och ovänner. Du bör dock vara försiktigt med hur mycket tid du investerar i spelläget. Rockstar meddelar nämligen i ett längre uttalande att dina framsteg kan komma att återställas om utvecklingen av Red Dead Online kräver det. Det kan alltså vara klokt att inte bli allt för fäst vid din cowboy-hjälte. En aspekt av spelet som kan kräva en och annan åtgärd är exempelvis ekonomin. I nuläget är nämligen en burk med bönor mer värda än en guldring, detta skriver Eurogamer. Så ut och plundra bönor antar jag.

Nya Elder Scrolls försenas
The Elder Scrolls: Blades, en variant av spelserien som är mer lämpad för mobila enheter, visades upp för första gången under Bethesdas presskonferens vid E3 2018 och hade en planerad lansering under hösten som gått. Nu avslöjar spelseriens officiella Twitter-konto att spelet (uppenbarligen) blivit försenat och planeras istället att släppas tidigt under nästa år.

Microsoft erbjuder obegränsad budget till nya utvecklare
Under E3 2018 avslutade Microsoft sin presskonferens med utannonseringen av en rad utvecklare som kommer arbeta med Microsoft-exklusivt innehåll framöver. Microsoft fortsätter nu med att gå all in på spelmarknaden när man rapporteras erbjuda en obegränsad budget för dessa utvecklare, detta rapporterar Segmentnext via Youtube-kanalen Boogie2988. Enligt dessa källor verkar fokus ligga på utvecklarnas drömspel snarare än vad dessa utvecklare kan göra utifrån en viss budget. Det är nästan så att det börjar vattnas lite i munnen om så skulle vara fallet.

LÄS MER: Att googla sig fram genom en skog av spoilers

Många nya spel på Game Awards
Under kommande vecka är det dags för den årliga galan för diverse utmärkelser i spelvärlden: The Game Awards. Geoff Keighley, mannen bakom galan, har därför dragit upp reklamvolymen till max under dagarna som gått. Och det verkar som om vi har en hel del roliga utannonseringar framför oss. Keighley har meddelat att inget mindre än 10 nya spel kommer visas upp för första gången under Game Awards. Bland dessa finner vi det senaste från Obsidian Entertainment (numera en del av Microsoft). Obsidian har själva lagt upp en rad iögonfallande innehåll på sin hemsida som kan ge oss en idé om vad deras nästa projekt handlar om. Dessutom rapporterar Gematsu om ett Dragon Age-relaterat utannonserande under den kommande månaden (december). Ett nytt Dragon Age under Game Awards känns därför inte helt omöjligt. Under veckan florerade även rykten om att Rocksteady skulle presentera sitt nästa projekt för världen under galan, något som nu dementerats av utvecklarna.

Just Cause 4 – 4 december
Just Cause är tillbaka, större och galnare än någonsin. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Monster Boy and the Cursed Kingdom – 4 december
Färgglatt action-äventyr i sann Wonder Boy-anda. Släpps till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och PC.

Mutant Year Zero: Road to Eden – 4 december
Taktiskt äventyrsspel i svenska miljöer. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

LÄS VÅR FÖRHADSTITT: En tidig titt på Mutant Year Zero: Road to Eden

Thronebreaker: The Witcher Tales – 4 december
Det Witcher-inspirerade kort-äventyrsspelet kommer till konsol. Släpps nu till Playstation 4 och Xbox One.

Super Smash Bros. Ultimate – 7 december
Smash är tillbaka. Släpps till Nintendo Switch.

PlayerUnknown’s Battleground – 7 december
Ett av fjolårets största multiplayer-pjäser kommer till Playstation. Släpps nu till Playstation 4.

Veckans farmor
Den 82 år gamla Shirley Curry har under åren gjort sig känd som ”Grandma Skyrim” genom sin Youtube-kanal där hon spelar just Skyrim. Curry har nyligen uttryckt sin oro gällande om hon någonsin kommer kunna spela nästa utgåva av Elder Scrolls-serien, med tanke på att spelet lär vara ett antal år bort. Som en reaktion av detta har nu hennes prenumeranter valt att starta en namninsamling för att Curry ska få bli en icke spelbar karaktär i kommande The Elder Scrolls VI, detta skriver FZ. Om du också tycker Grandma Skyrim borde bli en del av nästa Elder Scrolls-spel hittar nu namninsamlingen här.

Veckans insats
Spel är för alla, oavsett förutsättningar. Det är något jag tror de flesta kan ställa sig bakom. Några som gör insatser för just detta är den brittiska välgörenhetsorganisationen SpecialEffect. I en ny video från organisationen får vi se en man vid namn Russel när han spelar Forza Horizon 4 med hjälp av alternativa medel. Han kör dessutom bättre än vad hade gjort med en vanlig handkontroll.

Veckans tweet
I våras skickade NASA iväg en högteknologisk robot i riktning mot Mars. Under veckan som gått landade roboten på planeten för att börja dokumentera sin resa. Några som också har en hel del erfarenhet av äventyrande på Mars är gänget bakom 2016 års Doom som också passade på att skicka en uppmuntrande hälsning till NASA.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM: Vi sparkar liv i Instagram

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!