Den första lördagen i januari i år var det äntligen dags. Co-op-kaos hos Albumpojken öppnade sina portar. Fem vänner samlades hemma hos Martin Eriksson för att spela TV-spel tillsammans. Och sedan dess har vi co-op-spelat på min Playstation 4 varenda lördag.

Att vara fem har visat sig vara perfekt, då det oftast är någon som är sjuk, eller är ute på resa, eller har en katt att ta hand om, och då är vi fyra spelare på plats för något av alla fyraspelarspelen som jag samlade på mig under förra året. Är vi bara tre spelar vi Trine (ett trespelarspel), och skulle vi någon gång bara bli två, finns det förstås ingen brist på co-op spel för två spelare heller.

LÄS OM MER CO-OP:  A Way Out

I mitten av 00-talet träffades vi varje helg och spelade TV-spel. Då var det spel som Mario Kart: Double Dash och Champions of Norrath som gällde, men nu var ett par år sedan sist som vi lyckades samla ihop gänget för co-op-spelande i soffan. Således har det hunnit komma en hel del spel till Playstation 4 för fyra spelare att spela tillsammans. Här är min ranking över de spel som vi börjat att spela än så länge:

8. Diablo III

Det här är faktiskt första gången någonsin som jag spelar ett Blizzard-spel, men av det vi har spelat hittills har jag svårt att se vad som ska vara så speciellt med det här spelet. Det är knappt något spelande alls, utan det enda man gör är att loota, låsa upp nya egenskaper, smida bättre rustningar och gå upp i level. Visst, detta är viktiga inslag i ett action-PRG, men man vill liksom spela också. Dessutom känns det inte som ett co-op-spel, utan det känns mer som vi alla fyra spelar samma ensamspelarspel samtidigt. Tydligen är det viktigt att välja rätt klass, för när två av mina kompisar bytte klass med varandra blev spelet ”tre gånger roligare” fick jag veta.

7. LittleBigPlanet 3

Plattformsspel för fyra spelare är nästan alltid kul, och det har varit trevligt att testa på den här serien för första gången, efter att ha hört så mycket om den. Även om det är ett roligt spel är det också rätt förvirrande. Det är lätt att blanda ihop de fyra avatarerna med varandra, även om man försöker ge dem så olika utseende som möjligt. Ibland vet man inte alls vart man ska ta vägen på banorna eller vad det är meningen att man ska göra. Med det sagt så hade vi inte ens testat att skapa egna banor ännu. Trots all förvirring och krångel är jag ändå positivt inställd LittleBigPlanet 3, inte minst på grund av den överdrivet gemytliga stämningen.

6. Lovers in a Dangerous Spacetime

Fyra spelare hjälps åt att bemanna ett rymdskepp som tar sig fram genom rymden i jakt på att rädda kärleksfulla kaniner som hålls fångna av mörka krafter. En spelare styr skeppet, en spelare styr skölden och de andra är oftast upptagna med något av skeppets vapen. Då det finns fler stationer och fler vapen på skeppet än det finns spelare måste man dela upp ansvaret mellan sig på ett vettigt sätt. Ibland behöver man, när det pågår strider och full action runt skeppet, springa fram och tillbaka mellan stationerna och försöka se till att inte flera spelare rusar till samma station på samma gång när alla behövs på olika platser.

Även om spelet bjuder på en del stress och härlig förvirring, så har det hittills mest varit avslappat och trivsamt.

5. Lara Croft and the Temple of Osiris

Ett närmast perfekt spel för fyra spelare när man vill ha något lättsmält att uppleva tillsammans. Lättsam action, lättsamma pussel och en lättsam berättelse som man inte behöver engagera sig så mycket i om man inte vill. Det är sällan alla fyra måste vara med och lösa ett pussel, så är man lite trött man kan alltid ta ett steg tillbaka och låta de andra sköta tankearbetet. Ett klockrent spel för fyra spelare i samma soffa när man mest känner för att ta det lite lugnt framför skärmen och vara lagom äventyrlig.

 

4. Trine


Trespelarspel är inte lika vanliga som fyraspelarspel, men här var vi ett sådant (plus att det finns två uppföljare förstås). Till skillnad från Lara Croft and the Temple of Osiris måste alla tre spelarna vara med när man ska lösa pusslen i detta plattformspusseläventyr. Roliga pussel, mycket lekande med fysiken i spelet och en allmän god stämning gör detta spel till en favorit.  Det här är något jag ser fram emot att spela när vi blir tre nästa gång igen.

3. Rocket League


Förväntningarna var höga efter allt jag hört om det här spelet, men någon besvikelse blev det inte tal om. För att det skulle bli extra festligt spelade vi det för första gången förra helgen, när en av mina vänner fyllde år. Det var jättekul att spela både två mot två eller alla fyra mot fyra datorspelare. Att spela två mot två var mer intensivt och lite mer underhållande, men fyra mot fyra kan bli en favorit längre fram när det blir lättare att överblicka vad som händer på planen och när vi lär oss någon form av lagspel. Att lära sig passa bollen och styra den snabba och rätt hala bilen var minst sagt knepigt i början.  Den första lördagen blev det inte så många passningar mellan lagspelarna utan alla körde på rakt bollen och rakt upp i luften.

2. Towerfall Ascension

Här har vi inte spelat co-op ännu, då man måste köpa till expansionen för att man ska få spela co-op på fyra spelare. Därmed har vi bara spelat fyra spelare mot varandra, men gud vad kul det är! Upplägget är enkelt: fyra spelare, varsin pilbåge och ett par pilar och sedan gäller det att döda eller dö. Med många olika banor, spännande power-ups och olika förutsättningar gör att det alltid är liv i spelet. Ett spel som lyckas vara ännu roligare att spela än vad man tror att det ska vara när man tittar på, och då tror man ändå att det ska vara väldigt roligt när man ser det spelas. Sedan vi testade det här första gången har vi inlett varje lördag med två matcher i detta spel innan vi går vidare till något av de andra spelen.

1. Overcooked


Overcooked är ett spel som verkligen sätter gruppens samarbete på prov. Fyra kockar måste hjälpa till i köket för att laga till de rätter som gästerna efterfrågar. Här kan vi prata om co-op-kaos. Det uppstår konstant förvirring och total panik när ingen vet vem som gör vad eller vem som borde göra vad. När köket sedan delas på mitten och far iväg åt olika håll, eller invaderas av hungriga råttor, så blir det ännu roligare och ännu galnare.

Trots att det där med att ha bra kommunikation under pressande situationer inte är någon av våra starkare sidor är Overcooked underbart i alla fall. Med tanke på kravet på ständig kommunikation och hur kaosartat det här spelet är borde det vara ett sådant spel som ger mig ångest, panik och stress, men istället blir jag alldeles lugn och avslappnad när jag spelar det. Det gör ingenting när vi förlorar. Ett spel som skapar sådana positiva känslor under press kan jag bara lyfta på hatten åt.

Det här är bara början. Förutom att vi bara är i inledningen av de flesta av dessa spel, så har vi en lång rad av spel kvar på hårddisken till min Playstation 4 som väntar på att bli testade av fyra vänner på samma TV. Som till exempel Borderlands: The Handsome Collection, Broforce och Helldivers. Dessutom finns det ett par kommande spel på horisonten, som Dragon’s Crown Pro och Trailblazers, som förhoppningsvis ska leva upp till våra förväntningar. När vi sen tröttnat på att hjälpa varandra finns det planer för ett par lördagar med turneringar i fightingspel också.

Det är underhållande att spela själv, och det är spännande att tävla online, men det är något alldeles speciellt när en soffa fylls av engagerade vänner som alla kämpar mot samma mål. Playstation 4 kanske inte har något överflöd av framstående spel för fyra spelare i samma soffa att välja mellan. Jag har köpt nästan alla, men med tanke på att inget av spelen vi har testat har varit tråkigt känns det ändå som ett rikt utbud att välja mellan.

Vi har spel så att det kommer att räcka i många lördagar framöver och med tanke på att de flesta av dessa spel bara kostade kring hundralappen får man mycket spelande för pengarna när man väl väl investerat i fyra handkontroller.  Därmed utnämner jag härmed 2018 till det stora couch-co-op-året. Vi ses på lördag igen!

Vilka fyraspelarspel för soffan spelar du själv? Dela med dig genom att tipsa Martin och andra läsare!