Året var 1998 och jag var helt nyinflyttad till Göteborg. Jag var på det där stället som man lätt blir när man är ny i en stad, lite vilsen och nästan yr av allt nytt. Jag hade dessutom bott på landet i många år och var aningen berusad av nymodigheten i att faktiskt kunna ta en promenad till det mesta man skulle kunna behöva. Vänner, nöjen, affärer. Allt var nära till hands.

ANDRA SPECIELLA STUNDER: Speciella stunder: Svensk matchmaking i Left 4 Dead 2

När då ett par polare till min dåvarande pojkvän ringde och sa: ”Ska ni inte följa med och spela biljard?” verkade det som en dunderidé. Nya människor, lite öl och lite biljard. ”Topp”, sa vi och slängde på oss skor och jackor för att dra ner på stan. Väl där spelade vi biljard på det där sättet som folk oftast gör. Man försöker se ut som om man vet hur det går till men har egentligen inte har någon som helst aning hur man faktiskt borde göra. Vi hade helt enkelt väldigt kul.

Efter en stund sa någon: ”Vi går ner i källaren!”. Källaren visade sig innehålla flipperspel och några arkadspel. Jag minns inte exakt vad de hade förutom själva huvudattraktionen. De hade nämligen ett Sega Rally 2, med fyra länkade maskiner och som var snudd på självlysande med sina vita chassin i det dunkla utrymmet. ”Ska du vara med?”. Har påven en lustig mössa? Givetvis var jag på.

LITE ANNAN RACING: Recension: Dirt Rally 2.0

Vi slog oss ner i varsitt säte och den hjälpsamma killen bredvid mig börjar, med en mjuk och snäll ton, förklara hur saker fungerar. Man måste vrida på ratten för att göra de olika valen. Automat eller manuell, Toyota Celica eller Lancia Delta. Jag lyssnade tålmodigt och följde instruktionerna han gav mig. Jag ställde in stolen så mina korta taxben nådde pedalerna. Och kort därpå var loppet igång.

I ärlighetens namn minns jag inte det exakta loppet, men jag vet att jag körde en Lancian. Jag minns också att en speciell typ av energi drev mig, en energi jag har haft mycket nytta av i mitt liv. Jag beskriver det som ”Nu jävlar”-energi.

GIRLPOWER: River City Girls

När loppet väl var klart var det tyst en lång stund. Min hjälpsamme vän var den första som bröt den, när han harklade sig och sa: ”Eh, du kanske har.. spelat Sega Rally 2 förut?”. ”Jo, ”sa jag och tittade på texten ”1st place” på skärmen framför mig, ”Det har jag.”